Хранителна непоносимост и алергия! Каква е разликата?

Хранителна непоносимост и алергия! Каква е разликата? | allergy.bg

Нежеланите реакции на организма след прием на някои храни може да се дължи на хранителна алергия или непоносимост към тях. Тук може да разберете разликата между двете и как да избягвате неприятните симптоми.

Прилошава ли ви след прием на един или няколко хранителни продукта? Получавате ли болки в корема, сърбеж, обрив или оток след като сте се нахранили?

Ако е така, вероятността организмът ви да е реагирал на определено вещество или съставка в храната е голяма и може да е по различни причини, от хранителна чувствителност или непоносимост до алергия към определен алерген в нея.

Много често хората не знаят и не разбират разликата между алергия и непоносимост към храна. Въпреки това, симптомите могат да се различават значително. При адекватно поставена медицинска диагноза от специалист, те могат да се контролират и облекчат.

Какво е хранителна непоносимост?

Хранителната непоносимост не е алергична реакция на организма към определен вид храна. Тя се проявява, когато храносмилателната система не е в състояние да я преработи. Това може да се дължи на недостиг на ензими или ензимен дефицит. Много често хора с такава непоносимост могат да ядат малки порции от тази храна, без да имат сериозни проблеми. Реакциите могат да бъдат тежки и неприятни, но рядко са животозастрашаващи. Обикновено симптомите на хранителна непоносимост са болки в корема, подуване и газове, диария, кожни обриви и сърбеж.

Това което затруднява медицинските специалисти е, че понякога симптомите на хранителна непоносимост и алергия си приличат.

Храни, които могат да предизвикат непоносимост са:

  • Боб;
  • Зеле;
  • цитруси
  • зърнени храни;
  • съдържащи глутен;
  • мляко или лактоза;
  • преработени храни и полуфабрикати.

Обикновено хранителната непоносимост не се нуждае от спешно лечение. То обикновено започва с диета на принципа на изключването, като се води „хранителен дневник“. За определен период от време се избягва храна, която може да причинява проблема, след което отново се включва в диетата. Много е важно през този период да се обърне внимание дали симптомите са се подобрили и след обратното и въвеждане, дали има нови реакции. Понякога, когато храните се включат отново в диетата на човека, те не водят до реакция на храносмилателната му система. В този случай е възможно, да е развил толерантност или с други думи:  малко количество храна да не създава повече проблеми.

Хранителна алергия

Хранителната алергия е реакция на имунната система на организма към един или няколко алергена в храната. Алергенът не е непременно вредно вещество. Той предизвиква алергична реакция, защото имунната система го разпознава като „враг“. Много често, организмът на алергичен към един или няколко алергена човек не може да понася дори малки количества от него. Алергична реакция може да се предизвика, дори ако храната е приготвена в среда с наличието на този алерген.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че разпространението на хранителните алергии сред глобалното население е около 1% до 3% при възрастните и от 4% до 6% при децата. Тези данни се променят постоянно, защото алергиите в това число и  хранителните се променят с възрастта.

Установени са осем основни храни, към които много често хората развиват алергични реакции. Това са краве мляко, яйца, риба, фъстъци, ракообразни, соя, ядки и пшеница. Алергиите към яйца и мляко са най-честите хранителни алергии сред бебетата, но много често те могат да се „израснат“ с годините. Най-разпространената алергия в зряла възраст е към ядки, докато алергията към фъстъци се среща еднакво при деца и възрастни.

Непоносимост към лактоза

Най-честата хранителна непоносимост е тази към лактозата. Лактозата е вид захар намираща се в млякото и млечните продукти. Вследствие на липсата на лактаза, ензимът, който разгражда лактозата тази захар достига до дебелото черво непроменена. Там тя се натрупва и  ферментира под действието на нормалните чревните бактерии, които произвеждат млечна киселина и газове. Това може да доведе до появата на диария и спазми.

Непоносимостта към лактоза може да бъде частичната или пълната невъзможност на организма да разгражда този вид захар в млякото и млечните продукти. С възрастта, наличието на лактаза може естествено и прогресивно да намалее. Това води до състояние наречено първична лактозна непоносимост или първичен дефицит на лактоза. В този случай, пиенето на мляко води до по-тежки симптоми, отколкото консумирането на кисело мляко и сирене. Въпреки това, може да варира в зависимост от организма.

Лактозната непоносимост не е сериозно заболяване. Въпреки това, ако почувствате дискомфорт след консумация на млечни храни е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог. Те ще преценят дали има нужда от промяна във вашата диета и дали да се приема допълнително ензима лактоза.

Други реакции на свръхчувствителност към храни

Според статия публикувана в блога на Harvard Medical School, 1% от населението в западния свят е  засегнато от автоимунно заболяване, наречено целиакия, което не е задължително да се счита за алергия към глутен, но се причинява от него. Глутенът е протеин, намиращ се в някои зърна като пшеница, ръж, ечемик и други. Усвоява се трудно от горната част на стомашно-чревния тракт.  При целиакията, приемането на глутен предизвиква сложна възпалителна реакция, която може да бъде много опасна за здравето на човека. Тя може да причини, продължителна и непрекъсната диария, загуба на тегло и недохранване. В този случай, избягването на глутен е единственото решение на този проблем.

Симптоми на хранителна непоносимост при бебета

При бебетата и малките деца има вид хранителна непоносимост, наречена вторична непоносимост към лактоза. Това е временно състояние, което може да бъде резултат от проблем с червата, като гастроентерит – възпаление на чревната лигавица или в следствие на продължително лечение с антибиотици. Ако се съмнявате за това състояние е необходимо да се консултирате с педиатър специалист, който да прецени състоянието на вашето дете и да  ви насочи към правилно и адекватно лечение и промяна в диетата на детето.

Вродената непоносимост към лактоза е  много рядко наследствено заболяване, при което бебето не произвежда ензима лактоза. Това състояние се открива в първите дни от живота му, като се поставя на индивидуална диета със специализирано мляко.

ВНИМАНИЕ: Преди да изключите дадена храна от вашата диета или тази на вашето дете, консултирайте се с лекар или диетолог. Ограничената диета може да повлияе на растежа, развитието и здравето на човека на когото е наложена. Единствено лекар специалист или диетолог може да разработи и да ви предостави индивидуална всеобхватна и безопасна диета за вас или вашите деца.

Споделете

facebook
pinterest
twitter