Имуноглобулин Е

Имуноглобулин Е

Какво е имуноглобулин Е

Имуноглобулините представляват протеини, произвеждани от специфични имунни клетки, наречени плазматични клетки, в отговор на въздействието на бактерии, вируси, алергени, гъбички и други микроорганизми.

Чрез изследването на имуноглобулини, се определя количеството на тези протеини (белтъци) в кръвта, както и в други биологични течности. Те играят ключова роля в имунната система на човека.

Имуноглобулин Е, обозначаван за по-кратко IgE е и основна причина за алергични реакции – ринит, астма и други.

 

Какво предизвиква увеличено производство на IgE

IgE е гликопротеин, чиято концентрация в кръвния серум е ниска. При контакт на организма с алерген се предизвиква имунна реакция. Така започва производството на имуноглобулин Е, като целта е молекулите му да покрият алергена. На свой ред това предизвиква привличане на оцветяващи клетки, наречени еозинофили. Последствието е низ от реакции за отделяне на токсични вещества, които да унищожат алергена. Това увеличено производство се установява чрез лабораторни изследвания на кръв, които дават възможност за диагностициране на наличие на алергични реакции. След установяването на нивото на IgE дали е нормално или повишено, може да се използва и маркер за бронхиална астма, ако има съмнение за това заболяване.

Стойностите са различни при деца и при възрастни. При възрастните, ако при лабораторни изследвания бъде установено ниво до 100 U/m, то е нормално. За децата, в зависимост от възрастта, нормалните стойности са между 10 и 50 U/ml. В много случаи при хора, страдащи от алергични реакции като ринит и астма, нивото на IgE е нормално. Затова това изследване не е достатъчно за точна диагноза и е необходимо да се проведат и други кръвни изследвания, за да може да се постави точна диагноза.

Споделете

facebook
pinterest
twitter