Борба с домашните прахови акари и алергичните им действия

Алергия към прахови акари

Какво представляват акарите?

Праховите акари (микрокърлежите) принадлежат към семейството на паяците. Съществуват повече от 50 000 вида микрокърлежи, но само някои от тях са най-честата причина за дихателни алергии при деца и възрастни. Живеят само 6 седмици, но могат да се възпроизвеждат много бързо. Екскрементите на тези паразити предизвикват алергии, когато биват вдишани. Те се хранят с отделена от тялото на човека кожа и се развиват най-добре при тъмна, влажна и топла обстановка.

Къде се срещат домашните акари?

Идеални места за оцеляването и развитието им са домашния прах, матраците, килимите, завесите, спалното бельо, диваните, плюшени играчки и други. Когато лежим на легло или диван, тупаме килима или възглавниците си, ние разпръскваме тези алергени във въздуха. Вдишани, те могат да станат причина за алергии, както и ринит, астма, бронхит, синузит и конюнктивит.

Един грам домашен прах съдържа около 2000 домашни микрокърлежи!
Един матрак може да съдържа 1.5 милиона домашни микрокърлежи!
75% от респираторните алергии са провокирани от микрокърлежи!

Алергия и симптоми към прахови акари

симптоми
Домашните микрокърлежи са основна причина за развитие на целогодишен алергичен ринит. Те отключват симптоми, специфични за респираторните алергии:

  • кашлица
  • бистра носна секреция
  • кризи на внезапно кихане
  • сърбеж на носа и/или на небцето
  • сълзене и зачервяване на очите
  • затруднения в дишането

Наблюдава се засилване на симптомите в края на лятото и началото на есента, когато температурата и стайната влажност са по-високи.

Неадекватно лекувана, алергията към домашните микрокърлежи може да се влоши и да премине в алергична астма или да предизвика атопичен дерматит: зачервяване и сърбеж в областта на лицето, кожата на главата и кожните гънки.

Борба с домашните прахови акари и алергичните им действия | allergy.bg

Как да се борим с алергията?

Алергията към праховите акари е често срещана и влошава качеството на живот на страдащите от нея. Взимане на мерки за избягване на алергена обикновено е първата стъпка за борба със алергията: елиминирайки, доколкото е възможно контакта с алергена, появата на симптоми ще бъде ограничена.

Въздухопречиствателят Airfree гарантира 99% унищожаване на алергените на праховите акари. Замърсеният въздух се въвлича в керамичното ядро на AirFree чрез естествената конвекция на въздуха, където алергените и микроорганизмите се унищожават от високата температура (200°С), независимо от това колко устойчиви и опасни са. Уникалната технология на AirFree е напълно безшумна, природосъобразна и работи без филтри.

Споделете

facebook
pinterest
twitter