Птичи Грип

Птичи Грип

В H7N9 –Influenza A е подгрупа на грипния вирус,още познат като Птичи Грип, който обикновено се среща при птиците и до скоро не е бил наблюдаван при хора.

Въпреки това , по време на първите две седмици на април 2014, Китай съобщава за повече от 70 случая на заразяване на хора с този нов вид грип. До средата на май са регистрирани около 130 дела и 30 смъртни случаи, според бюлетина публикувана от Световната здравна организация (СЗО) .

Този вирус е открит в домашни птици в Китай, a в някои области са настъпили и инфекции при хората. И тъй като H7N9 обикновено не се разпространява сред хората , хипотезата е , че болните са били заразени с вируса след контакт с птици.

Въпреки това , все още няма информация за размера на този грип и неговия източник, което е обезпокоително , защото повечето от тези, които са били заразени, са се разболяли сериозно . Засега не е направено окончателно заключение, че H7N9 може да се предава от човек на човек, но СЗО и други здравни партньори активно разследват двата начина на предаване на вируса: от животни на хора и от хора на хора.

Още от появата на „птичия грип“ – H5N1 е ясно, че птиците са главен източник на храна и средство за препитание на много хора в засегнатите страни. По-лошото е че за разлика от H5N1, вирусът H7N9 е много труден за откриване, поради способността му да се разпространява без да причини смъртта на заразените птици.

Ранните симптоми на този нов грип са висока температура (която не може да се обясни с друг инфекциозен агент) и кашлица . Много случаи прогресират до тежки форми на заболяването , включително тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром (ARDS ) , септичен шок и полиорганна недостатъчност , която може да доведе до смърт.

Споделете

facebook
pinterest
twitter