Как да се погрижите за качеството на въздуха в дома си преди появата на бебето?

качеството на въздуха

Има много неща, за които бременните жени трябва да се погрижат през дългите месеци на чакане.

Грижата за детето започва още в корема на майката. Но дали някога сте се замисляли за качеството на въздуха у дома?
Ние Ви предлагаме различни варианти, които да вземете под внимание, относно чистия въздух.
Предстоящото раждане предизвиква много смесени емоции като щастие, очакване и безпокойство и поражда много въпроси. Момче ли ще бъде или момиче? Ще прилича ли на мен? И най-важното:  Ще бъде ли здраво бебето ми?
Подобни въпроси карат бъдещата майка да се замисли и върху начина си на хранене, да се ориентира към по-здравословен живот без алкохолни напитки и цигари, защото е доказано, че чрез плацентата веществата в организма на майката стигат до плода.

Бъдещата майка тряба да обръща внимание и на качеството на въздуха в околната среда

Щом цигареният дим оказва негативно влияние върху плода, възможно ли е и други субстанции да действат по този начин?
Последните проучвания показват, че отговорът на този въпрос е „да“.  Сред вредните елементи, които могат да се пренасят през плацентата, са някои видове аероалергени – вещества във въздуха, отговорни за предизвикване на алергии.
По този начин, когато плодът влезе в контакт с тези вещества, може да се появи сенсибилизация преди раждането, което да доведе до първоначален алергичен отговор.
Важно е да се вземе предвид качеството на въздуха, който бременната жена диша, тъй като това може да повлияе не само на здравето й, но и на детето, което носи.

През последните години се наблюдава непрестанно повишаване броя на алергичните хора. Тъй като повечето алергии се отключват през първите няколко години от живота, пренаталните превантивни мерки за среда с по-малко количество алергени, могат да бъдат от полза, създавайки по-здравословна среда за новороденото.

Трябва ли да се притеснявам за качеството на въздуха в стаята на новороденото?

Имайки предвид, че алергиите се проявяват през първите години от живота, грижата за качеството на въздуха, който детето диша, е изключително важна. Доказано е, че бебетата (до една година), които са били изложени на определено количество акари, са 4,8 пъти по-склонни да развият астма. Освен това, колкото по-голямо е количеството на акарите, с които детето е имало контакт, толкова по-рано може да се появят астматични признаци.

Алергиите могат да причинят голям дискомфорт, свързан с нарушаване качеството на съня на бебето. Сънят е важен не само за почивка, но и за развитие на мозъка на детето и усвояване на знанията, също така, това е времето, през което по-интензивно се отделят хормоните на растежа.

Подобряване качеството на въздуха, което диша бебето, може да гарантира по-спокойни нощи, както за него, така и за родителите.

Как да осигурим здравословна среда за бебето?

Специално внимание трябва да се обърне на качеството на въздуха при семейства, които имат фамилна обремененост към астма.

  • Ако забележите появата на мухъл, почистете незабавно повърхността и изхвърлете средството, с което сте почистили, защото то вече е заразено.
  • Спалното бельо трябва да се пере при температура 60 С, през период не повече от 7 дни, което спомага за премахването на праховите акари.
  • Не използвайте възглавници или одеяла с пълнеж от пух
  • Избягвайте мебели, които се почистват трудно или задържат много прах
  • Избягвайте килими
  • Избягвайте да слагате плюшени играчки в детското креватче
  • Проветрявайте често, за да не се образува влага
  • Поддържайте стаята възможно най-чиста, за да намалите броя на акари, гъбички, бактерии и животински косми.
  • И не на последно място, използвайте въздухопречиствател, за да поддържате възможно най-добро качество на въздуха

Ние от АirFree България вярваме, че ще разберете каква е нуждата от чистия въздух за новороденото и ще направите всичко необходимо да го осигурите.

Споделете

facebook
pinterest
twitter