Как да се ​​научим да живеем с астма?

Как да се ​​научим да живеем с астма? | allergy.bg

Как да се ​​научим да живеем с астма?

Има редица фактори, от алергени до замърсители на околната среда, които могат да предизвикат симптоми на астма.
Опознайте ги, за да се предпазите по-добре.
Един тип задействащи фактори са алергените, към които някои хора с астма са чувствителни. Тази чувствителност – алергия – води до възпаление и задръстване на белите дробове.
За облекчаване на свързаните с алергията симптоми, Вашият лекар може да предпише лекарства или ваксини.
Най-типичните алергени са домашните животни – котки, кучета и други топлокръвни животни – прах, мухъл и цветен прашец.
Ако алергията е причината за вашата астма, тя ще предотврати възпалението и атаките, като контролира алергените.

Ето няколко начина за:

ИЗБЯГВАЙТЕ АЛЕРГЕНИ!

Животни
– Дръжте котките, кучетата и птиците извън къщата.
– Кучета и котки да бъдат баняни поне веднъж седмично.
Прах
– ако можете, махнете килима и поставете на негово място линолеум, плочки или дървени подове.
– Използвайте за матрака и възглавница протектори , които да изпирате поне веднъж седмично при температура от 60 0 С
– Използвайте завеси от миещ се материал вместо тежки паравани, особено в спалнята.
Мухъл
– Почиствайте редовно влажните помещения, като душ и тоалетна.
– Не използвайте стайни изпарители или овлажнители, тъй като те улесняват появата на мухъл.
Полени
– Особено през пролетта, използвайте климатика, вместо да отваряте прозорците, както у дома, така и на работното място, и ако е възможно, в колата.
– Не сушете лично облекло, включително спално бельо, на открито – тъй като полените във въздуха могат да прилепнат към него.

ЗАЩИТА НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Има и други отключващи фактори, които освен алергени, също могат да причинят дразнене на белите дробове при хора с астма. Те включват замърсители в атмосферата (като отработени газове от автомобила), цигарен дим, силни аромати (одеколони и парфюми) и пари от химикали, почистване и козметика.
Много е трудно да се избегне контакт със замърсители на въздуха. Има обаче някои неща, които можете да направите, за да стоите далеч от тях, особено в дома си.

Ето няколко предложения, които могат да бъдат полезни:

– Не пушете и не позволявайте на хората да пушат във вашия дом. Когато отидете в ресторант, опитайте се да седнете в зоната за непушачи. В хотелите, когато е възможно, поискайте стая за непушачи.
– Не използвайте парфюми , мокри кърпички, тамян, нафталин или инсектициди. Опитайте се да не използвате талк.
– Избягвайте спрейове под налягане, като дезодоранти и лакове за коса. Ако ги използвате, правете това в добре проветриво помещение.
– Използвайте въздушен отдушник / абсорбатор /, докато готвите, за да избегнете силна миризма.
– Сложете си маска ,когато сте заети със задачи, които „замърсяват“ въздуха, като шлайфане, копаене, градинарство и т.н.
– Винаги носете бързодействащи бронходилататори или други лекарства, предписани от Вашия лекар. Можете да ги използвате, преди да отидете на място с висока концентрация на замърсители на въздуха.

ДРУГИ ПРИЧИНИ причиняващи раздразнение

Що се отнася до климата, пристъпите на астма могат да причинят внезапни промени в ниските и сухи температури, или твърде много топлина с висока влажност на околната среда.
Астматиците също са особено чувствителни към инфекции, като запек, грип, синузит и бронхит, както и някои лекарства, като аспирин и други болкоуспокояващи.
И накрая, някои добавки като сулфитите, които се използват като консерванти в алкохолните напитки и в някои хранителни продукти, могат да бъдат отговорни за пристъпите на астма.
Опитайте се да идентифицирате всички фактори, които могат да отключат симптомите на астма и ако е възможно да ги избегнете.
Следният съвет може да помогне:
– Климатът – Тъй като екстремните температури могат да бъдат много вредни за астматиците, опитайте се да не бъдете твърде активни, когато е твърде горещо или твърде студено. Защитете устата и носа си с шал, когато времето е студено и сухо, за да предпазите белите дробове.
– Инфекции – За да се избегнат инфекции, особено през зимата, идеалното е да се ваксинирате срещу грип. Измивайте си ръцете редовно, особено когато има по-голям риск от заразяване. Доколкото е възможно, стойте далеч от хората, които имат някаква чревна инфекция .
– Добавки– Доказано е, че някои хранителни продукти са отговорни за пристъпите на астма при някои хора. Прочетете етикетите за сулфити или метасулфити и не яжте храни, които ги съдържат – като вино, бира или ядки.
– Лекарства – Ако някои лекарства са причините за вашата астма, попитайте Вашия лекар за списък с тези, които трябва да избягвате. Този списък може да включва аспирин, някои болкоуспокояващи и бета-блокери- използвани за лечение на високо кръвно налягане, глаукома и мигрена. Имайте предвид, че лекарствата за запек и синузит често съдържат аспирин.
– Емоции и стрес– Ако възбудата или други емоции ви дадат симптоми на атака, не се тревожете. Дишайте през носа и изтласквайте въздуха със стегнати устни. Дишайте бавно и дълбоко. Помолете Вашия лекар да Ви загатне и други методи на дишане. Ако често сте нервни и стресирани, посветете част от деня на релаксация.
За да се чувствате спокойни и сигурни в домът Ви ние ви препоръчваме да се сдобиете с уред за пречистване на въздуха. Направете домът си чист и защитен за вашето семейство от вируси, акарии, мухълни спори и други замърсители, които се разпространяват във въздуха.

Един от най-практичните уреди за пречистване на въздуха в затворени пространства е Airfree.
Това е въздухопречиствател, който помага на хора за облекчаване на астматични и алергични пристъпи. Произведен в Португалия, най- тествания въздухопречиствател с доказана ефективност елиминира до 99 % от въздуха в затворени пространства :бактерии, гъбички, вируси, цветен прашец, алергени от домашни животни, алергени от прахови акари и други органични замърсители.

Споделете

facebook
pinterest
twitter