Лятото е тук, вирусните инфекции – също

Лятото е тук, вирусните инфекции

Лятото е тук, но идва с вирусните инфекции!

Без значение с каква дейност се занимавате, важно е да се предпазите от вирусните инфекции през този сезон.
Когато температурата се покачи, има определени вирусни инфекции, с които трябва да сте наясно. С настъпването на лятото, по-често се срещат вирусни инфекции причинени от ентеровируси. Ентеровирусите често причиняват заболявания съпроводени с грипоподобни симптоми (кашлица и хрема) или стомашно-чревни проблеми (диария и повръщане).

Вирусни рискове породени от работната среда.
Вирусите, предавани по въздушен път, могат лесно да се разпространяват в професионални условия, например офиси, магазини, производствени предприятия, складове и други затворени пространства.
Работещите хора са по-податливи на вируси и други грипоподобни инфекции. Това се дължи на всекидневното общуване с много и различни хора.

ofis

Рискови места или от къде се появяват вирусите и бактериите ?

Най-често сме изложени на риск от подобен тип вируси в летните курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота.
Къпането в басейн също създава условия за разпространение на летни вируси, особено, ако поддръжката не е на ниво.
Съмнителната хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е сериозна предпоставка за разпространение на летните вируси.

pool

Летни вирусни инфекции. Симптоми и особености.

За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт. Симптомите включват повръщане,диария,повишена температура,отпадналост,липса на апетит.

Летните простудни инфекции се предизвикват от респираторни вируси, които се отнасят към различни групи, но със сходни проявления при размножаване в организма.
През лятото са разпространени и ентеровируси, пикорнавирус или аденовирус. Спецификата на разпространение на инфекцията е много сходна със зимните типове – вирусът се предава по въздуха от заразен към здрав човек – по време на разговор, с частици слуз, при кихане и кашляне.

Най-заразен е човек в инкубационния период, когато без сам да разбира, разнася стотици вируси и бактерии. Възможно е разпространението да е и по битов път. Този вариант е по-често срещан при деца.
Вирусът през лятото може да не засегне всички хора. Пациентите със силен имунитет боледуват рядко и леко, а децата и бременните, както и възрастните хора са по-предразположени към остри вирусни инфекции,тъй като тяхната имунна система е по-слаба.

На практика при всяка остра вирусна инфекция възникват симптоми на общи инфекциозни проявления наред с местни проявления. Към проявленията на обща интоксикация се причисляват втрисане и треска с незначителна или висока температура, болезненост в мускулите и ставите, главоболие на фона на вялост и слабост,остра диария, повръщане, загуба на апетит.

Симптомите на остри вирусни инфекции са и запушен нос, поява на обилни носови течения и суха кашлица. Често се наблюдават болка и драскане в гърлото, зачервяване на задната стена на фаринкса и кашлица, усещане за пясък в очите, парене, силно сълзене.
Особено опасни проявления, които изискват спешна лекарска намеса, са повишаването на температурата над 39-40 градуса, което трудно се поддава на средства за сваляне на температура, както и повишената температура , която се задържа повече от 5 денонощия или се повишава на фона на нарушения на съзнанието.

диария

Как да се предпазим?

Лекарите препоръчват като основна превантивна мярка стриктно спазване на хигиена и миенето на ръцете възможно най-често. Също така стопиращ фактор за всяка инфекция, независимо дали е вирусна или бактериална, се явява и доброто състояние на имунната система.
Важно условие е да не се консумира чешмяна вода, която много често е източник на стомашно-чревни проблеми. Важно изискване е да избягваме и храненето в съмнителни заведения, и да бъдем много внимателни с хранителните продукти, които се продават на улицата и на плажа.

Лекарите също така препоръчват използването на въздухопречистватели.
Въздухипречиствателят на AirFree за разлика от въздухопречиствателите с филтри на пазара, са по-ефективни, тъй като използват международно патентована TSS™ технология, при която микроорганизмите се унищожават от висока температура (200°С), независимо от това колко устойчиви и опасни са.

lekari

Споделете

facebook
pinterest
twitter