Назална хигиена: какви грижи трябва да полагаме?

Назална хигиена: какви грижи трябва да полагаме? | allergy.bg

Назална хигиена: какви грижи трябва да полагаме?

От съществено значение за правилното функциониране на организма, носът може да изисква специално внимание. Научете как да поддържате носната хигиена.

Носът е съществен орган, който ни поддържа живи, носът има няколко функции в нашия организъм, като основната е, естествено, като врата към въздуха, който дишаме. Но също така гарантира обонянието и филтрирането на въздуха, който вдишваме, загрявайки го, овлажнявайки го и премахвайки чужди отломки.
Вътре в носа има носната лигавица, сложна тъкан, която взаимодейства с околната среда и прави локални и системни промени (които засягат тялото като цяло).

Значението на носната хигиена

Носът помага за филтриране, овлажняване и нагряване на въздуха, който се диша. За да изпълни функцията си, този „филтър“ трябва да е чист. Затлаченият нос не позволява на децата и възрастните да дишат лесно, допълнително влошавайки качеството на съня и храната. Правилното издухване на носа вече е начин да запазите дихателните си пътища чисти, но не винаги е достатъчно.

Но как да направя тази хигиена?

Много често срещана алтернатива е използването на физиологичен разтвор, който може да улесни:

– Омекотяването и изместването на корите, свързани с различни състояния (като замърсяване или следоперативни);

– Намаляването на вискозитета на плътните секрети, благоприятстващо елиминирането им.
В същото време, тъй като носната слуз има възпалителни медиатори (хистамини, простагландини и др.), Носната хигиена също може да бъде начин за защита на носната лигавица чрез премахване на такива медиатори.
Физиологичният разтвор може да се прилага чрез пулверизатори, флакони и спринцовки, наред с други.

Трябва обаче да се вземат някои предпазни мерки, когато се използва физиологичен разтвор за назална хигиена, независимо дали е закупен или домашен, и какъвто и да е вид иригатор. Ето някои „съвети“:
Трябва да се използват инхалаторните препоръчани за всяка възраст и състояние, като винаги се следват специфичните инструкции на този продукт, в допълнение към тези, предоставени от лекаря;
Ръцете трябва да бъдат добре измити и изсушени, преди и след хигиената на носа;
Важно е да проверите дали уредът е правилно хигиенизиран и сух, преди да го използвате. Винаги дезинфекцирайте и подсушете след употреба;
Пригответе солевия разтвор, който ще използвате (закупен или домашно приготвен)
– В случай на домашен разтвор, винаги използвайте стерилна, преварена (поне за 1 минута) или филтрирана вода;
Никога не използвайте чешмяна вода, освен ако тя не е филтрирана или стерилизирана. Тази вода може да съдържа микроорганизми, които са потенциално вредни за здравето.

Кога се препоръчва носна хигиена?

Назалната хигиена е показана за профилактика и лечение на остър или хроничен риносинузит, алергичен или неалергичен ринит, грипоподобни процеси и следоперативни процедури. Това е така, защото, наред с други предимства, той е основен инструмент за избягване на дискомфорт или затруднено дишане.
Най-добрият начин за предотвратяване на симптоми на алергия и ограничаване на употребата на лекарства за борба с нея е да се избягват алергените, доколкото е възможно. Това включва премахване на източника на алергени от дома ви и от други места, където прекарвате повече време. Можете също така да намалите симптомите до въздушни алергени, като измиете носа си с гореспоменатия физиологичен разтвор.

По-специално при алергичен ринит, тази хигиена се препоръчва за разреждане на слузта и премахване на дразнители от лигавицата (като полени, прах, животински косми и др.), Подобрявайки въздушния поток през носа и носната кухина. Съществуват обаче някои противоречия относно използването на тази процедура при грипни процеси и настинки. Както и да е, ето няколко показания за носна хигиена:

Почистете носната лигавица от прах и замърсители на околната среда, предотвратявайки образуването на корички и благоприятствайки самопочистването на носната слуз;
Почистете ноздрите и носната кухина от дразнители и други алергени;
Премахнете излишната слуз, причинена от грип, настинки и алергични или възпалителни процеси, и запушване на носа;
Навлажнете изсушената носна лигавица;
Благоприятства действието на локалните лекарства;
Важно е да се отбележи, че въпреки че соленото напояване на носа може да подобри почистването на носната слуз, това трябва да се прави с повишено внимание. Някои текущи изследователски въпроси дали тези операции, извършвани ежедневно, в дългосрочен план, могат да доведат до повишена честота на остри инфекции чрез изчерпване на имунния слуз на носа.

Вкъщи, офиса и всяко затворено помещение е добре да поставите пречиствател на въздух! Изберете своя Airfree в сайта ни www.allergy.bg и използвайте уреда навсякъде – у дома, класната стая, детскa градина, офиса, банката, фитнеса и всяко затворено помещение пълно с алергени, прах, микроорганизми, мухъл, плесен, акари. Така ще избегнете всички симптоми на алергии, астма, няма да имате кашлици и кихане, сълзене на очи и хремав глас.
Превенцията е здраве. Дишай с пречистватели на въздух Airfree.

Споделете

facebook
pinterest
twitter