Пиете ли достатъчно вода?

Пиете ли достатъчно вода? | allergy.bg

Пиете ли достатъчно вода?

А знаете ли, че водата освен че поддържа здравето ни добре, овлажнява белите дробове и въздейства благоприятно при дихателни проблеми!
Според данни на INE – Instituto Nacional de Estatística, през 2018 г. заболяванията на дихателната система са причинили 13 305 смъртни случая, с ръст от 3,8% спрямо предходната година, което представлява 11,7% от общата смъртност в страната.

Чувствителната дихателна система

Дихателната система е една от най-чувствителните в човешкото тяло, тъй като именно чрез дишането контактуваме с различни микроорганизми, които могат да причинят заболяване. Поддържането на дихателните пътища здрави е съществено условие за качеството на живот.

Особено около 70-годишна възраст хората, които страдат от някакво респираторно заболяване, като астма или бронхит, знаят, че простият акт на вдишване на въздуха вече може да умори белите дробове. За да абсорбират кислорода, най-чувствителните бели дробове остават без дъх и губят повече вода от нормалното. И тук стигаме до важността, спомената по-горе, за облекчаване на дихателните дискомфорти: питейна вода.

Пийте много вода 8 до 10 чаши на ден. Започнете деня с чаша чиста вода, за да се ободрите и изчистите организма си от рано сутрин. Въпреки че има справка, че трябва да пиете 2 литра вода на ден, истината е, че това количество варира много от човек на човек. Зависи от начина на живот, който живеете, от температурата на мястото, където живеете, от това дали практикувате физически упражнения или не и дори от собственото си тегло – хората с по-високо телесно тегло също се нуждаят от повече вода. При възрастните хора дехидратацията обикновено се случва главно поради две причини: първо, възрастният човек има по-малко вода в тялото, отколкото по-млад възрастен; второ, „механизмът“, който ви предупреждава, че е време да пиете течности, не работи толкова добре на този етап от живота. Тоест човекът се чувства по-малко жаден, пие по-малко вода и в крайна сметка става дехидратиран. Това е двоен път … Един от начините да разберете дали хидратацията е достатъчна е да проверите цвета на урината. Ако е тъмно жълто, със силна миризма и човекът е по-рядко от обикновено в банята, това е знак, че пие малко вода.

Вода и кашлица

Въпреки това, ако човек има постоянна кашлица в резултат на проблеми с дишането, също се препоръчва да пие много вода. Всъщност основният „механизъм“ за лечение на кашлица е хидратацията на слуз. Колкото по-лесно е да го премахнете, толкова по-бързо кашлицата ще изчезне.

Между другото, в случай на суха и дразнеща кашлица също се препоръчва по-добра хидратация, както и вниманието към признаците, които тялото излъчва. Кашлицата, която продължава повече от 10 или 15 дни, се нуждае от медицинска помощ за диагностика.

Разгледайте нашите пречистватели на въздух AIRFREE. Те са напълно безшумни и елиминират всички вируси и бактерии във въздуха. Прочетете мнения за въздухопречиствателите и не се чудете, а се свържете с НАС още сега за повече информация.

Чистият въздух има значение!

Споделете

facebook
pinterest
twitter