Какво представлява синдромът на болната сграда?

Какво представлява синдромът на болната сграда?

В тази статия ще разберем малко повече за синдрома на болните сгради, както и как да подобрим качеството на въздуха, така че този синдром никога да не достигне до работното Ви място.През 1982 г Световната здравна организация признава за съществуването на „синдром на болната сграда“ след случай на замърсяване с бактерията наречена „Legionella pneumophila“.Това замърсяване води до смърта на 34 души и зарязяването на още 162. Случаят се развива в хотел във Филаделфия, САЩ.

Какво представлява синдромът на болната сграда?

Трудно може да разпознаем синдрома, особено когато всички около нас са болни. „Синдромът на болната сграда“ се изразява със  симптоми, които много наподобяват тези на настинка и грип. Спецификата обаче е, че те се появяват само когато сме в затворено пространство. А когато го напуснем – изчезват.
Сградата може да се счита за „болна“ когато 20% от хората, които я посещават имат симптоми свързани с престоя в затворени помещения.
В наши дни прекарваме голяма част от живота си в работа на закрито(независимо дали у дома или в офиса), но малко се говори за замърсяването на въздуха в затворени помещения. Толкова много сме фокусирани върхо ежедневното дори ежечасово замърсяване от заводи, фабрики и автомобили, и забравяме че въздуха в затворени помещения може да бъде до 100 пъти по замърсен от този навън.

Производителност и качество на въздуха

Проучване на Универститета за обществено здраве HARVARD T.H. CHAN показва че, качеството на въздуха и работоспоснобността са взаимно свързани. Други проучвания показвт, че здравословната среда с добро осветление, добро качество на въздху наред с други фактори генерира повишаване на производителността и работоспособността между 8% и 11%.
Съответно, лошата среда в допълнение с лошо качество на въздуха може да доведе до прекомерни отсъствия на служители, което води до спад в производителността и работоспособността на предприятието или офиса.
Грижата за качеството на въздуха в работните помещения е отлична инвестиция. Освен, че ще осигори по приятна среда за работа на служителите, а и отсъствията поради ред вирусни инфекции ще намалеят.

Как да подобрите качеството на въздуха в офиса?

Много лесно може да подобрим качеството на въздух в работната среда, ето няколко съвета:

– поставете няколко растения в офиса, те ще помогнат за подобряване качеството на въздуха;

– вземете пречиствател на въздух, за да се борите с алергените на закрито;

– подържайте филтрите на климатика чисти;

И не забравяйте – чистотата е от съществено значение!
Излишно е да казваме, че редовното почистване на офиса или фабриката, освен че прави околната среда визуално приятна, подобрява качеството на живот на служителите.

Споделете

facebook
pinterest
twitter