Световен ден за миене на ръцете 2021 г

Световен ден за миене на ръцете 2021 г | allergy.bg

14 октомври 2021

Послание на регионалния директор на СЗО за Африка, д-р Матшидисо Моети

Световният ден за миене на ръцете се отбелязва всяка година на 15 октомври.

Миенето на ръцете е една от най-важните превантивни мерки срещу заразяване и разпространение на различни заболявания.

Темата тази година „Бъдещето е в нашите ръце – Нека да вървим заедно напред“, признава световното движение насърчаващо миенето на ръцете, като ключов фактор за предотвратяване разпространяването на COVID-19 и необходимостта да продължим тази инициатива дори и след пандемията.

Въпреки че хигиената на ръцете е водеща тема в глобален мащаб, твърде много хора по света все още нямат достъп до сапун и вода. Пример за това са африканските страни, където само едно на всеки четири домакинства има на разположение подходящи условия за миене на ръце, в това число – сапун и вода.

Като част от превенцията срещу COVID-19, много от тези страни, техните партньорите и различните общности, инвестират в това все повече хора да имат лесен достъп и възможност да мият често ръцете си. В повечето държави властите са поставили мивки на автогарите, пазарите и здравните заведения. Замбия дори стига по-далеч, като въвежда мобилни станции за миене на ръце подходящи за хора с увреждания.

Импровизирани решения се появяват в цяла Африка. В Гана, например, таксиметров шофьор монтира на колата си, автоматизирана машина за миене на ръце. В Кения, деветгодишно дете – Стивън Вамукота- изобретява  мивка, която се пуска с лост, задвижван с крак. Публично-частните партньорства и стимулите за финансиране играят огромна роля за насърчаването на тези и други иновации.

За да постигнат напредък в това начинание, правителствата с помощта на различни организации и институции,  биха могли да предоставят малки заеми на домакинствата за битови водопроводи и мивки.

През юни 2020 г. УНИЦЕФ и СЗО стартираха инициативата „Хигиена за ръцете на всички“ ( Hand Hygiene for All (HH4A)), благодарение на която 40 държави, включително 22 от Африка, разработиха карти показващи зоните където вече има или ще бъдат поставени мивки и други съоръжения за хигиена на ръцете. Партньорствата с частния сектор и гражданското общество са и ще бъдат от решаващо значение за успешното прилагане на тези карти.

Днес, когато празнуваме Световния ден за миене на ръцете, насърчавам правителствата, нашите партньори и различните общности, да подкрепят и развият стратегиите за лесен достъп на всички до чиста вода и канализация.

За да предотвратите разпространението на COVID-19 и други заболявания призовавам всички да помнят: „Когато миете ръцете си, всяка секунда спасявате живот“.

Споделете

facebook
pinterest
twitter