Топ 5 неща, които трябва да знаете за вирусите

Топ 5 неща, които трябва да знаете за вирусите

Зимния сезон, вирусите и заболяванията се превръщат в основен фокус на здравословните проблеми.

Вирусите могат да бъдат намерени на или в почти всеки материал и среда на Земята; това разпространение прави лесно да се свиват вируси.

  1. Вирусът идва от латинската дума за „отрова“ или „слузна течност“, апт дескриптор за бъг, който причинява грип и обикновена настинка.
  2. Вирусите не се считат за живи организми. Но това е много спорно. Не всички учени смятат, че те се слеят с неживи организми. Някои смятат, че са външни агенти, а други смятат, че са „минутни живи“ микроорганизми.
  3. Вирусите зависят от клетките, за да се репликира.
  4. Вирусите вече са известни за заразяване на хора, животни, растения, гъби, протозои, архея и бактерии.
  5. Някои вирусни протеини са добри. Например, те могат да ви защитят от други вируси, които могат да навредят.

Структурата на вируса включва обвивка, съставена от протеини и генетичен материал на ДНК или РНК. Всички тези компоненти са термо-чувствителни. Генетичният материал и протеините имат сложни структури, регулиращи тяхната функция и промяната в тази структура може да доведе до загуба на функция, известна като денатуриране.

Има два основни начина, чрез които се извършва денатуриране: промяна в PH или температура. В много случаи на въздушни вируси, високите температури инхибират освобождаването на протеини, необходими за успеха на инфекцията.

Вижте повече на https://allergy.bg/blog/virusi/

Споделете

facebook
pinterest
twitter