Влага и плесен

Влага и плесен | allergy.bg

Влага и плесен!

Влага във вътрешните стени: Как да решим този проблем?

Разберете как възникват плесени и кои са най-добрите начини за премахване на опасностите, които тези гъбички могат да причинят в домовете ни.

Знаем, че контролирането на влажността на стените не е лесно, но е от съществено значение, така че къщата да не натрупва нежелани организми, като гъбички. Плесените, известни като плесен, са микроскопични гъбички, които чрез спорите си търсят подходящо място (влажно и топло) за растеж и развитие.

Докато съществуват тези „адекватни“ условия, гъбичките ще могат да растат върху различни материали, присъстващи в домовете ни, като дърво, хартия, килими, тъкани, тапицерия и др.

Излишната влажност: враг

По стените плесените образуват неприятни и устойчиви петна с различни цветове, които всъщност са колонии от гъбички. Тези петна показват, че мястото има излишна влага, било то по стените, върху предметите и други пространства в дома.

Проблеми като неадекватна вентилация, структурни проблеми и климатични условия могат да бъдат фактори, които повишават влажността в дома. Ако в миналото имате проблеми с влагата в структурата на дома си и ако усещате миризма на плесен, тя вероятно вече присъства в околната среда.

Ако имате здравословни проблеми, например алергии, ще има още една индикация за наличие на мухъл, който трябва да бъде премахнат, независимо от вида му.

Здравни и структурни проблеми

Разрастването на гъбички по стените и другаде ще доведе до два основни проблема: здравословни и структурни проблеми.

Здраве. Те се причиняват от гъбички, включват респираторни алергии и свързани заболявания, като астма, ринит, конюнктивит, уртикария и атопичен дерматит, инфекции, раздразнения и токсични реакции. Симптомите на тези заболявания са много и могат да варират от леки до тежки.
Структурни. Те включват възможните щети, причинени от гъбички, поради разлагането на материалите, в които растат. По този начин, ключът към избягването на този вид нараняване е винаги да следите влажността, особено на закрито.

Как да премахнем плесента

За да сложите край на плесента, започнете да правите проверка на конструкциите на вашата къща или апартамент. С други думи, включително вътрешността на конструкциите (стени, електрическа мрежа и т.н.), тъй като гъбите могат да бъдат „скрити“ на тези места.

Важно е да се спомене, че някои от най-често срещаните проблеми с влагата в стените произхождат от течове или кондензация от различно естество. Въпреки това те могат да произхождат от водопроводи, водопроводи, покриви, пожарни системи или дори улуци и чучури, които пренасочват водата в или под сграда.

Трябва бързо да изсушите места с влага, ако е възможно в рамките на максимум два дни. По такъв начин, че лесно можете да направите тази задача или да насърчите условия, които позволяват естествено изсъхване. Например с повишена вентилация и температура в района.

В зависимост от размера на площта

Ако конструкцията вече е мухлясала, препоръчва се площта да се поддържа, без помощта на специалисти, ако засегнатата площ е до около 1 m². В тези случаи, в допълнение към правилната поддръжка и изсушаване на конструкцията, зоната трябва да се почисти и след това да се изсуши отново. Това правило важи и за стените и боядисването може да бъде подновено само след процеса на дезинфекция и сушене. „Съвет“ за новата картина е да предпочитате бои или продукти против плесени.
Но ако засегнатата област е много голяма или има големи щети от вода, може да се наложи да се обадите на специалисти.

Практически съвети за избягване на влага

Можете да санирате твърдите повърхности, като ги търкате с гъба със сапун и вода, винаги в посока от най-малко засегнатата област до най-засегнатата. Или, като втори вариант, с битов разтвор за избелване в съотношение 1 чаша към 3,8 литра вода.

В случай на килими и други порести повърхности, при удара от плесен те ще бъдат трудно възстановими и вероятно ще трябва да бъдат изхвърлени и / или заменени.
Винаги използвайте подходяща защита, като ръкавици, очила и маски, и добре проветрете мястото, преди да го премахнете. Ако използвате белина, следвайте инструкциите на производителя и никога не го смесвайте с други продукти, особено тези на базата на амоняк, защото комбинацията може да отделя токсични газове.

И се препоръчва алергичните хора да не правят този вид почистване, за да се избегне алергична криза. Ако правите такива след основно почистване поставете въздухопречистватели Airfree. Като работят постоянно те ще унищожaт всички микроорганизми, акари, плесен, мухъл и няма да развивате симптоми ма алергии и астми. Може да разгледате всички пречистватели на въздух Airfree на сайта ни www.allergy.bg и да изберете подходящия за вас. Ние сме тук и ви очакваме за консултация! Свържете се с нас чрез имейл или по телефона.

Споделете

facebook
pinterest
twitter