Всичко За Библиотеките

Библиотеките

Да опознаем мухъла

Мухълът е вид плесенна гъба. Обикновено се появява като петно върху повърхността на органична материя. Плесенните гъби се размножават чрез спори, невидими с просто око. Когато спорите попаднат на място, където има благоприятни условия, плесента се развива. Навлизането на плесенните гъби в затворени помещения става през врати, прозорци, климатични инсталации и чрез вече заразени материали.

 

Наличието на плесени в библиотеките и последиците от тях

 

Архиви: Плесенните гъби се хранят от материала, върху който попаднат – в дадения случай това са архивите в библиотеките. Първият видим ефект е появата на петна и неприятна миризма. С течение на времето се получава изтъняване на фибрите.

Здраве: Алергичните хора често получават алергични кризи, а при хората със слаба имунна система се наблюдават инфекции. Това са най-честите последствия от наличието на мухъл. Освен това някои видове мухъл отделят токсини. Изследванията по този въпрос са все още в процес, но подсказват, че токсините са свързани със случаи на белодробни кръвоизливи, реакции на имунната система (намалява се способността на организма да се бори с болестите), невротоксични ефекти (умора, главоболие, загуба на паметта, депресия, смяна на настроението, конвулсии и треперене), както и канцерогенни ефекти. Следователно няма съмнение, че мухълът представлява риск за здравето.

Как да се борим с плесените в библиотеките?

 

Благоприятни условия за развитие на плесен:

Влажност – над 55%.

Температура – над 21ºC

Хранителни веществаосновно целулоза.

Освен тези условия лошата вентилация, неподходящото осветление и задържането на прах допринасят за разпространението на мухъл.

Превантивни мерки:

Използвайте Airfree® като средство за третиране на въздуха.

Ако е необходимо, използвайте влагоуловители.

Поддържайте температурата под 21ºC.

 

Като цяло контролираната температура и влажност би трябвало да следват посочените по-долу параметри, но всеки материал реагира различно на тези условия.

МАТЕРИАЛ
ОТНОСИТЕЛНА ВЛАЖНОСТТЕМПЕРАТУРА

ХАРТИЯ

40% ДО 50%18,3ºC ДО 21,1ºC

ФИЛМИРАНИ МАТЕРИАЛИ

30% ДО 40%12,8ºC ДО 18,3ºC

КОЖА

50% ДО 55%_ _ _ _ _ _ _ _ _

ПЕРГАМЕНТ

40% ДО 45%_ _ _ _ _ _ _ _ _
  • Избягвайте застоял въздух, който позволява спорите да се утаяват. Идеалният вариант е помещение с циркулация на въздуха, осигурена от вентилационна инсталация.
  • Вентилационните системи изискват непрекъсната поддръжка и добра хигиена, в противен случай могат да се превърнат в източници на замърсяване.
  • Редките експонати да се съхраняват в отделно помещение, с постоянна температура и влажност. Достъпът до тази зона трябва да е ограничен.
  • Използвайте прахосмукачки с филтриращ капацитет поне 50%, при възможност използвайте прахосмукачки с HEPA филтър ( 99,9% ефикасност).
  • За почистване на пода използвайте умерено влажен парцал. Самото ходене спомага за разпръскването на спори във въздуха. Използуването на метли може да е много вредно.
  • Не позволявайте да се поставят цветя близо до архиви, тъй като те предразполагат развитието на плесен.
  • Новите книги трябва да се изолират за 40 дни, за да се проследи развитието на плесен и възможната й дезинфекция.

Почистване на плесените:

Намерете източника на плесента: Открийте възможни течащи тръби, улеи или други източници на влага, като вентилационни системи и проверете дали рафтове, които са били опрени до стените, не са мухлясали.

Предпазете се: Използвайте високоефективни маски, латексови ръкавици, престилка, обувки, очила и защитни шапки (при голямо замърсяване). Астматици, хора със сърдечно-съдови проблеми или бременни може да имат трудности при дишане, когато използват маски. Консултирайте се с лекар.

Изолирайте замърсените елементи: Поставете ги в чували и преместете на място без влага, следвайте инструкциите за почистване по-долу. Никога не оставяйте замърсените елементи в чувалите за дълго време, тъй като там може да се развие благоприятна за размножаването на мухъл среда. Почистването трябва да се направи в рамките на 48 часа (средно време за появата на мухъл).

Започнете сушене на материалите:Почистването трябва да бъде извършено в студено, сухо и проветриво помещение.

Поставете салфетки или хартия, за да се абсорбира влагата. Повторете няколко пъти. Трябва да се обърне по-специално внимание на кориците на книгите. Поради това, че са тъмни и задържат влага, те са склонни към образуване на плесен.

Ако не можете да изсушите, замразете: Ако щетите са големи и сте сигурни, че няма да можете да изсушите всичко за 48 часа, най-добре е да ги замразите. Това няма да премахне плесента, но ще забави нейното развитие.

Когато почиствате замърсените места: ВНИМАНИЕ! Не почиствайте сами редките колекции от книги. За тази цел използвайте услугите на професионалист.

Използвайте прахосмукачки с HEPA филтър, които задържат спорите. Може да използвате и професионалните прахосмукачки за мокро и сухо почистване, които съдържат нетоксичен фунгицид. За по-фините книги, използвайте четката от прахосмукачката, покрита с памучна марля или плат, за да не ги увредите допълнително. Можете да използвате и различни четки, при условие, че работите внимателно, така че да не позволите на мухъла да навлезе по-дълбоко в хартиените фибри.

При премахване, филтрите на прахосмукачката се поставят в плик и се изнасят от сградата.

Почистете замърсената среда: Не само книгите трябва да бъдат почистени, но и замърсеното помещение. Ако площта е голяма, наемете професионалисти. Почистете рафтовете и пода с професионалните прахосмукачки за мокро и сухо почистване, които съдържат нетоксичен фунгицид.

Почистете климатичната инсталация, преди да върнете почистените материали.

Споделете

facebook
pinterest
twitter