Алергиите, бебетата и въздухопречиствателите. Каква е връзката?

Алергиите, бебетата и въздухопречиствателите. Каква е връзката? | allergy.bg

Случаите на алергии и дихателни проблеми при кърмачета и деца в ранна детска възраст са често срещани.

Разберете как да облекчите някои от симптомите, като елиминирате алергените във въздуха на закрито!

Когато в семейството има дете с алергия е трудно е да се каже кой страда повече от това, самото дете или неговите родителите. Алергиите при бебета и децата дестабилизира тяхното ежедневие. Повечето алергии нямат лек, но симптомите им могат да бъдат контролирани. Пример за това е  избягването или поддържането на ниски нива на алергена в околната среда, ако това е възможно.

Обърнете се към специалист алерголог, който ще идентифицира алергените посредством тест! Това ще ви помогне да предприемете действия, които ще подобрят качеството на живот на вашето дете, като предупредите околните и му обясните за алергията и как да се предпази.

По последни данни, алергиите при децата са се увеличили драстично, което за съжаление се забелязва и в  броя на регистрираните алергии при кърмачета.

Причините за това увеличение, все още се установяват. Някои специалисти смятат, че са свързани с индустриализацията, замърсяването, хигиената, начина на живот на хората и други. Известно е, че децата, които растат във ферми и райони с по-екологична среда, имат по-малко алергии от тези, които растат в градовете . Въпреки това факторите, които определят тази защита, все още не са доказани.

Вече е потвърдено, че предразположението към алергия има наследствена връзка. С други думи, когато родител, брат или сестра има алергично заболяване, вероятността при детето да се появи алергия е повече от 50%

Алергични симптоми при повечето бебета и деца

Алергиите причиняват кихане, кашлица, хрема, запушване на носа, сърбеж и дразнене в очите, носа и гърлото. В някои случаи, причиняват обриви или копривна треска (екзема или атопичен дерматит), затруднено дишане (астма) и стомашни болки.

Най-често срещаното алергично състояние при деца е алергичния ринит. Симптомите включват хрема, сърбеж, кихане и запушване на носа. Астмата, от друга страна, е най-често срещаното хронично заболяване в детството. В алергичната си форма първите симптоми се появяват в ранна детска възраст, докато другите форми на астма може да се проявят след 12-годишна възраст.

Друг често срещан симптом на алергии при кърмачета е възпаление на ухото. То може да предизвика натрупване на течности, които да причинят ушни инфекции и намален слух.

Избягвайте алергични респираторни реакции

Има няколко причини, които могат да предизвикат алергия в ранна детска възраст. Някои от най-честите тригери са прах, мухъл и гъбички, алергени на акари, цветен прашец, почистващи препарати, цигарен дим и дори парфюми. Най-добрият начин да се избегнат алергични реакции е да се намали и сведе до минимум излагането на тези алергени:

  • Сменяйте често спалното бельо;
  • Избягвайте да използвате килими, завеси и други предмети, които събират прах лесно;
  • Проветрявайте често;
  • Когато почиствате домът си, използвайте прахосмукачка и влажна кърпа вместо метла и/или моп;
  • Намалете до минимум плюшените играчки в стаята на детето;
  • Поставете въздухопречиствател в домът си. Въздухопречиствателите Airfree, елиминират алергените, микроорганизмите и други замърсители във въздуха.

Алергия към храни, като глутен и лактоза

Поради повишаването на случаите с алергии или непоносимост към глутен и лактоза, много производители вече предлагат хранителни продукти без тези компоненти. Каква е разликата между непоносимост и алергия?

Непоносимост към лактоза е частичната или пълната невъзможност на организма да разгражда лактозата в млякото и нейните производни. Вследствие на липсата на лактоза, ензим, който разгражда лактозата, тази захар достига до дебелото черво непроменена. Там тя се натрупва и  ферментира под действието на нормалните чревните бактерии, които произвеждат млечна киселина и газове. Това може да доведе до появата на диария и спазми.

Алергията е нежелана имунологична реакция към млечните протеини и настъпва след приемане на мляко и млечни продукти. Най-често срещаната алергия е към краве мляко. То може да предизвика реакция на кожата, храносмилателната и дихателната система (кашлица и бронхит, например).

Алергия към глутен

Само 1% от децата и възрастните по света са засегнати от автоимунно заболяване, наречено целиакия, което не е задължително да се счита за алергия към глутен, но се причинява от него. Глутенът е протеин, съществуващ в някои зърна като пшеница, ръж и ечемик. Усвоява се трудно от горната част на стомашно-чревния тракт.

При малките деца симптомите варират между диария, подуване на корема, проблеми с развитието, повръщане, раздразнителност и други. От една страна, кърменето предпазва предразположеното към алергия бебе, но от друга, въвеждането на богати на глутен храни преди то да навърши четири месеца увеличава този риск.

Поставяне на въздухопречиствател

Ако детето Ви е алергично, поставянето на въздухопречиствател в стаята, може да намали симптомите на алергия. Това е така, защото стаята се оказва мястото, където децата прекарват по-голямата част от времето си.

Споделете

facebook
pinterest
twitter