Имате ли главоболие?

Имате ли главоболие? | allergy.bg

Имате ли главоболие?

Кога трябва да сме загрижени ако имаме постоянно главоболие?

Когато главоболието се повтаря постоянно, трябва да сте наясно и да се опитате да разберете причините за него, за да можете да го облекчите по-ефективно. Това е дискомфорт, който засяга ежедневно милиони хора, вероятно вие, и който сега смятаме за често срещан. Вероятно познавате някой, който винаги има под ръка средство за главоболие. Не бива да разглеждаме постоянното главоболие като естествена неприятност. Това всъщност представлява подценено разстройство, малко разпознавано и лекувано.

Въздействие върху ежедневието

Изчислено е, че през последната година около 50% от възрастното население на света (на възраст от 18 до 65 години) страда от поне едно главоболие. Ако страдате от главоболие, знаете как обикновено се отразява негативно на вашата рутина. Загубата на качество на живот, финансовите загуби, липсата на обслужване и производителност са само част от негативните ефекти от това състояние.

Например генерираното увреждане, особено от мигрена, има такова въздействие, че разстройството се появява на първо място сред причините за загубени години поради инвалидност в глобалната класация (Global Burden of Disease Study).

Въпреки, че произходът му все още не е напълно идентифициран, известно е, че кръвоносните съдове на главата и шията, нервите от мозъчен произход, тъканите около мозъка и области като зъби, скалп, синуси и мускули могат да причинят главоболие.

Видове и причини за главоболие

Поради причините, които не винаги са известни, класифицираме главоболието като първично и вторично.

Първично главоболие.

Постоянните главоболия едновременно показват симптома и заболяването. Най-често срещаните са мигрена, главоболие от напрежение и клъстерно главоболие.
Вторично главоболие. Те изобразяват главоболие поради други заболявания. Това могат да бъдат нарушения на очите и ушите, бактериални и вирусни инфекции (синузит, менингит, настинки и грип, наред с други), мозъчни тумори, инсулти, наранявания на главата и др.
Напрегнато главоболие

Главоболието на напрежението обикновено е най-често, в епизодични прояви (по-малко от 15 дни / месец) или хронично (повече от 15 дни / месец). Всъщност това произтича от проблеми (продължително напрежение) около врата, долната челюст и около черепните мускули, както и проблеми със стреса и умората. Всъщност това е болка, подобна на притискане или натиск от двете страни на главата, като лента през главата. Интензивността може да бъде лека или умерена, преобладаваща по челото, шията или горната част на главата.

Клъстерно главоболие

От друга страна, при клъстерните главоболия болката засяга „само“ едната страна на главата, като е пулсираща, тежка и остра. Болките обикновено засягат предимно областта на окото или около него, причинявайки зачервяване и сълзене на очите, както и хрема или запушени ноздри от засегнатата страна. Това разстройство е по-рядко, но когато се случи, то е по-често при мъжете (за всяка засегната жена има 6 мъже с болестта). Тежките пристъпи се случват през целия ден (1 до 8), обикновено са кратки и по-чести през нощта. Те могат да продължат дни или, от друга страна, месеци.

Симптоми и „задействания“

По принцип типичните симптоми на мигрена, които може да изпитате, са: гадене, запушване на носа, повръщане, сълзене на очите, чувствителност към светлина (фотофобия), звуци (фонофобия) и движения и раздразнителност.

Преди криза е вероятно да изпитате бавност, умора, депресия или безпокойство и раздразнителност. По същия начин може да показва и неврологични симптоми – аура – които включват искри или мигащи светлини, вълнообразни линии, временна загуба на зрение и изтръпване от едната страна на тялото.

Във всеки случай мигрената може да предизвика атака седмично, като например една на година, като генетиката е важен фактор. Има обаче няколко „тригера“ (някои предотвратими), които да го активират:

Промяна на времето – топлина, повишена влажност;
Сензорни стимули – интензивни звуци, светлини и миризми;
Промени в съня, умора, стрес;
В храната – например: алкохол, шоколад, отлежало сирене, промени в консумацията на кофеин, нитрати в сушени меса и риба, както и „пропускане“ на ястия.

Лечение на главоболие | Промяна в начина на живот

Лечението на постоянно главоболие и неговите нарушения зависи от професионалистите. Те ще направят диагноза на състоянието въз основа на клинични тестове и историята на пациента. След това ще ви бъде приложено лечение, както медикаментозно, така и понякога, за промени в начина ви на живот. Понякога използваните лекарства включват болкоуспокояващи, профилактични средства и лекарства за мигрена и гадене.

За да се предотврати главоболието от напрежение, е важно да се създаде начин на живот, който помага за контролиране на тревожността и стреса. Ако е възможно, поддържайте здравословна, редовна диета и избягвайте затворени помещения без проветрение. Мръсния въздух пълен с микроби, вируси и бактерии допринася още повече да ви боли глава.

Погрижете се за психичното си здраве, съществена мярка за избягване на постоянно главоболие. Консултирайте се със зъболекар, ако постоянните главоболия са свързани със зъбите или челюстта. Редовните физически упражнения са важни, както и техниките за релаксация, които могат да ви помогнат с мускулите и стреса.

И не забравяйте, че за по-точна диагноза и по-строго лечение трябва да се консултирате и да следвате инструкциите на лекар.

Важно!
Главоболието може да бъде опасно, ако е много тежко и може да се появи внезапно – особено ако например внезапно сте се събудили или имате удар върху главата. Той може също да се усили и да продължи няколко дни, отслабвайки го за вашата рутина.

Също така трябва да сте наясно със значителни промени в модела на главоболие. Висока температура, сънливост, намалена бдителност / памет, припадък, конвулсии, умствено объркване, скованост на врата или двигателни промени. Промените в личността или психичните функции, наред с други неврологични симптоми (зрителни проблеми, неясна реч, слабост, изтръпване, наред с други) също са предупредителни знаци.

Накратко, тези обостряния показват необходимостта от незабавна медицинска помощ, така че трябва да сте наясно и да се консултирате със специалист, когато получите тези симптоми.

Препоръчваме ви да живеете комфортно и в нормална за живот среда. Да поддържате чисто вкъщи, офиса и всички затворени помещения. Изберете още днес най-важната промяна – въздухопречиствател Airfree. С него ще постигнете чиста среда, без вируси и бактерии, без симптоми на алергия, мигрена, главоболие. Време е за пречиствател на въздух Airfree от www.allergy.bg

Споделете

facebook
pinterest
twitter