Този вълшебен сезон Есента!

Този вълшебен сезон Есента! | allergy.bg

Есента е вълшебен сезон. Това е време на преход, което символизира зрялост и просперитет.

В тази статия, ще ви разкажем за есента и нейната магия.

Какво е есента?

Нека да започнем от значението на английската думата за този сезон – „autumn”  и по-точно от нейния произход.

Предполага се, че думата „autumn“ произлиза, от латинската дума“ auctumnus“. Тази дума загатва преходността на времето, както и нейната асоциацията със студа и сухотата на сезона. В същото време, значението на думата „auctus“ намеква за изобилието и падащите пъстроцветни листа през този период от годината.

Красотата на есента

Пейзажът изглежда различно по това време на годината. Преди широколистните дървета да свалят напълно и загубят премяна си, майката природа обагря листата им в различни цветове, като създава една цветна и изящна есенна приказка.

Междувременно понижените температури подтикват хората да направят обратното. Пуловерите и палтата се връщат в гардеробите, а топлите напитките с билкови отвари отново стават желани.

Есенни традиции

Есента е сезон, изпълнен със спомени и  традиции от миналото! В този период от годината се променят много неща не само в природата, но и в  градската среда. Пейзажите се сменят , а някои животни мигрират към по-топли и благоприятни за тях места.

Интересен факт е, че през 14-ти век в английския език времето между лятото и зимата се е наричало „реколта“. Това се дължи на факта, че през този период земеделските общества в Европа са започвали усилена подготовка за зимата, събирайки „плодовете на своя труд“ от пролетта и лятото.

Чувството на радост и задоволство, което е съпътствало прибирането на реколтата в миналото, с времето се е преляло в многобройни есенни традиции и празници. По онова време, състезанията с каруци, прибирането на реколтата, както и играта на криеница в лабиринта с царевица, са били типични есенни забавления за тази част от света, а фестивали като немският „Oktoberfest“ и испанския „Día de los Muertos“  / Денят на мъртвите / са резултати от тези традиции. В друга част на света, като САЩ са възникнали популярни и любими на всички есенни празници като  Денят на благодарността и Хелоуин.

През този сезон, по някои географски ширини, хората наричат последните дни на много топло време – „индийско “ или „ циганско  лято“.

Алергиите през есента

Включването на отоплителните тела през есента, при някои хора може да доведе до обостряне на алергиите им , особено тези от прахови акари.

Между август и октомври някои цъфтящи растения също са основен виновник за есенните алергии. Техният прашец се пренася и разпространява от вятъра. Ако сте склонни към сезонни алергии, то тези растения вероятно ще ви напомнят, че сезонът се сменя и идва есента.

Влажните листа, които събирате в задния си двор през есента, могат да причинят появата на мухъл. Добра идея е да носите маска, когато почиствате тези листа, за да предотвратите симптоми като кихане, сълзене на очите и хрема.

Есента е удивителен сезон, изпълнен с красота и богат на символика, и традиции. Но алергиите могат да ни попречат да го изживеем пълноценно. За щастие има ефективни начини за борба с алергените и замърсителите във въздуха, както и естествени средства за справяне с тях.

Споделете

facebook
pinterest
twitter